Meer ruimte in je ademhaling

in 5 stappen naar meer innerlijke rust

Deze belangrijke pranayama oefening heeft de eigenschap om heel je netwerk van energetische kanalen; nadi’s schoon te maken.

Je oefent dit door afwisselend via het ene neusgat in te ademen, door de andere weer uit te ademen. Je balanceert en brengt hiermee het hele lichaam en geest onder controle.

Het linkerneusgat staat in verbinding de rechter hemisfeer van de hersenen. Het rechterneusgat met de linker hemisfeer van de hersenen. Meestal vloeien deze krachten niet tegelijkertijd, meestal is of het ene neusgat meer open en daarna de andere weer slechts een keer in de 90 minuten vloeien ze voor een korte tijd ( een tot vier minuten) wel samen beide neusgaten zijn volledig open dit is een korte vereniging/ samensmelting of ook wel “Een natuurlijke staat van Yoga” genoemd.

De rechter hersenhelft staat voor een introverte mentale staat van zijn, ook wel het creatieve, artistieke, onderbewuste en geestelijke gerichte gedeelte van de hersenen.

De linker hersenhelft staat voor het extroverte logische, analytische, bewuste en dynamische staat van zijn. Dit proces dient geleidelijk aan bereikt te worden. Anders kunnen er juist negatieve gevolgen optreden zoals ziekte, hoofdpijn,mentale spanning e.d.

Ga in een comfortabele meditatie houding zitten met een rechte rug, breng je rechterduim naar je rechterneusgat en druk die zachtjes dicht, Je middelvinger en wijsvinger druk je lichtjes tussen je wenkbrauwen en hou die daar gedurende de hele ademhalingsoefening. Adem in door je linkerneusgat, druk je linkerneusgat daarna zachtjes dicht met je ringvinger, laat je duim los en adem uit door je rechter neusgat. Adem weer in door je rechter neusgat , druk je rechter neus gat dicht, laat je ringvinger los en adem uit door je linker neusgat, dit is een complete afwisselende neus ademhaling

Blijf je gedurende de hele oefening gefocust op het punt ter hoogte van de plaats tussen de wenkbrauwen of in het midden van het hoofd. En tegelijkertijd ben je jezelf helemaal bewust wanneer je in en uitademt en door welk neusgat .

Omdat dit een balancerende ademhalingsoefening is, geeft het de nodige rust en balans van geest, je blijft rustig en bij jezelf als je deze oefening goed en regelmatig oefent. Op therapeutische basis kan je natuurlijk als je uit balans bent, stress ervaart, ziek bent e.d. na verloop van tijd de interactie en brug tussen geest en lichaam weer genezen en met elkaar in balans brengen.

Pin It on Pinterest