06-34769862 info@ganeshayoga.nl

Als er boosheid, frustratie in je op komt heeft dit dus meteen fysieke gevolgen, Je geest onthoudt de zowel de emotie en de fysieke reactie daarop en sterker nog, zelfs als de situatie die je hebt meegemaakt hebt niet meer in het echt voorkomt, komen er herinneringen op die het lichaam als “echt beschouwd” en volgt dezelfde fysieke reactie keer op keer daar weer op. Deze mentale indrukken worden “samskara’s” genoemd. Bijvoorbeeld als je aan iemand denkt waar je een hekel aan zou hebben, of een situatie waarin je hebt gezeten die je als negatief hebt ervaren, dan krijg je door die mentale impuls ook de fysieke stress reactie die met deze mening geconditioneerd is, die daarop de mentale impuls weer herhaald.

Deze conditionering vormt een vicieuze cirkel. Door yoga en meditatie ga je deze cirkel doorbreken door regelmatig te oefenen impulsen van totale relaxatie daar tegen over stellen, je gebruikt dit conditionering proces in jou voordeel, om precies weer het tegenovergestelde te bereiken. Je gaat hiermee het zenuwstelsel tot rust brengen en positief conditioneren om in een ontspannen toestand te zijn.

De intentie van Yoga is dan ook; om verbetering van je huidige situatie te brengen. Door dat je een positieve mentale conditionering teweeg te brengt door je fysiek te ontspannen, Kom je in resonantie met heilzame energieën. Je veranderd zo ook je staat van geest en het type gedachten dat in je op komt.

Deze afstemming wordt daarna versterkt en verfijnd zodat er een hogere staat van Yoga bereikt kan worden.

Uttarabodhi Mudra:

Dit is een meditatie Mudra (handpositie) die we bij de volgende oefening gebruiken.

Techniek:

Ga in een comfortabele meditatie positie zitten en vouw de handen ineen, maar beide duimen en wijsvingers strek je uit, en de vingertoppen van duim en wijsvinger raken elkaar. Je plaatst deze Mudra met je wijsvingers naar boven gericht voor je Manipurna Chakra, je duimen kunnen naar onderen gericht tegen je buik of in je navel steunen. Deze mudra kan je voor een langere tijd oefenen, bijvoorbeeld tijdens een hele meditatie sessie.

Mentaal en Spiritueel:

Je kan deze Mudra oefenen als je jezelf fysiek of mentaal mat voelt. Wanneer je inspiratie nodig hebt. Het zorgt ervoor dat de elektrische/energetische impulsen (prana- levensenergie) goed door je zenuwstelsel geleidt wordt, om eens goed je innerlijke batterij op te laden is Uttarbodhi Mudra heel geschikt. Daarbuiten tapt het de zuiverende energie van de kosmos af en slaat deze in je lichaam op, dit helpt je energetisch enorm om zo een hogere/verfijnde afstemming te bereiken. Je voelt je energetisch zuiverder en fijner in je vel zitten !

Visualisatie oefening:

Visualiseer een wit lichtgevende draad die door je ruggengraat naar boven “groeit” beginnend bij je stuit chakra die dan door de ruggengraat naar boven loopt, langs je heilig been chakra, je zonnevlecht chakra, je hart chakra, je keelchakra, derde oog chakra en tenslotte naar je kruin chakra toe groeit. Vanuit daar groeit die energetische draad naar het plafond van de ruimte waarin je jezelf bevindt , daar groeit de draad verder het oneindigende universum in.

Visualiseer dit krachtig en neem een wens in gedachten (gebruik gewoon je intuïtie, het eerste wat er in je opkomt is altijd goed,..)

Alles wat je wenst wordt vanuit de kosmos via deze lichtgevende witte draad in je lichaam toe gelaten,.. of het nu oplossingen voor een probleem, helende kracht, duidelijkheid, een idee, inspiratie is,. Etc.. laat gewoon energetisch binnen komen.

Je kan deze visualisatie techniek ook goed gebruiken als je iemand anders iets moois toewenst wat die persoon op dat moment nodig heeft,.

Visualiseer dat de persoon die je persoonlijk iets positiefs toewenst, in dezelfde positie zit als jij met ook diezelfde hand positie, gezichten naar elkaar toe. En visualiseer ook duidelijk wat die persoon nu op dit moment nodig heeft in zijn of haar leven.

Laat de energie binnenkomen via de energetische witte draad via jou kruin, laat de energie verder zakken door het midden van je hoofd, naar de keelchakra, naar jouw hartchakra. Deze witte draad maakt nu een vertakking en groeit nu vanuit jou hart naar het hart van de persoon die je gevisualiseerd hebt. Door jouw hart wordt die positieve energie door gegeven (je voelt ook echt dat je hart zich meer en meer opent, en dat je door jouw hart iets aan de ander door geeft!) Visualiseer

dat deze persoon volledig wordt vervuld met positieve energie, krijgt wat hij of zij nodig heeft en daar veel baat bij heeft…

Ga dan met je aandacht terug naar je eigen lichaam en neem de tijd om even na te voelen, laat dan voorzichtig de handpositie los, leg de handen open in de schoot en laat de energie weer op de normale manier in je handen terug stromen.

Wil je o.a. deze oefening een keer in groepsverband doen, Ik geef elke dinsdagavond om 18:45 meditatieles in de Verrijzeniskerk (Vondellaan 43 in Oosterhout)

Pin It on Pinterest

Share This